Bilety już w sprzedaży w kasie kina oraz on-line!
Rezerwacje: rezerwacje@kinoelektronik.pl
O FILMIE:
Namiętność i chorobliwa zazdrość, potrzeba ekscytacji i stabilności, rozstania i powroty. Ho Po-wing i Lai Yiu-fai wyjeżdżają do Buenos Aires, by tchnąć nowe życie w swój niespokojny związek. Kochanków łączy więź mocna i destrukcyjna zarazem, emocji nie sposób pozostawić za sobą na drugim kontynencie. Pod deszczowymi chmurami i w palącym słońcu Argentyny, w pełnych napięcia rytmach tanga, mężczyźni odnajdą się i zagubią po raz kolejny.
Mistrzowski melodramat z największymi gwiazdami hongkońskiego kina – Leslie Cheungiem i Tonym Leungiem. Choć kamera Christophera Doyle’a łapie w obiektyw znacznie więcej przestrzeni niż zwykle, uczuciowa pułapka, w jakiej tkwią bohaterowie, pozostaje źródłem bólu, z którego nie potrafią zrezygnować. Jedna z najbardziej poruszających historii miłosnych w dziejach kina – i jedna z najważniejszych fabuł dla społeczności LGBTIQ w Hongkongu.
tytuł oryginalny: Chun gwong cha sit
reżyseria: Wong Kar Wai
produkcja: Hongkong, Japonia, Korea Południowa 1997
czas trwania: 96 min.
WONG KAR WAI
Urodzony w 1956 roku w Szanghaju, skąd jego rodzice wyemigrowali do Hongkongu, kiedy miał pięć lat. Studiował grafikę, przez wiele lat pracował w telewizji, między innymi jako scenarzysta. W 1987 roku stał się współzałożycielem małego studia produkcyjnego i otrzymał możliwość wyreżyserowania debiutanckiego filmu, którym stały się gangsterskie „Kiedy łzy przeminą”, którymi podbił serca lokalnej widowni. Na przestrzeni trwającej blisko 25 lat kariery wypracował unikatowy wizualny styl, którego współtwórcą jest operator większości jego filmów – Christopher Doyle oraz scenograf, kostiumograf i montażysta William Chang. Dzięki „Chungking Express” szturmem podbił międzynarodową publiczność i jurorów największych festiwali. Kilka lat później za „Happy Together” otrzymał jako pierwszy hongkoński artysta nagrodę dla najlepszego reżysera na festiwalu filmowym w Cannes. Dziś uważany jest za jednego z najważniejszych i najbardziej wpływowych twórców światowego kina.
Wybrana filmografia:
1988 Kiedy łzy przeminą / Wong Gok ka moon / As Tears Go By
1990 Dni naszego szaleństwa / Ah Fei jing juen / Days of Being Wild
1994 Chungking Express
1995 Upadłe anioły / Duo luo tian shi / Fallen Angels
1997 Happy Together / Chun gwong cha sit
2000 Spragnieni miłości / Fa yeung nin wa / In the Mood for Love
2004 2046
2013 Wielki mistrz / Yi dai zong shi / The Grandmaster