Wraz z Fundacja Kultury bez Barier zapraszamy na kolejny pokaz z audiodeskrypcją i napisami dla niesłyszących w ramach projektu „Filmolekcje dla każdego”.

DUSZA I CIAŁO – 4 września; godz. 17:30

Nagrodzony Złotym Niedźwiedziem na ostatnim Berlinale, nominowany do Oscara – „Dusza i ciało” to pierwszy od 18 lat film pełnometrażowy cenionej węgierskiej reżyserki Ildikó Enyedi.

„On body and soul” jest zarazem melodramatem, filmem psychologicznym, jak i niezwykle śmieszną komedią.
Bliżej Ekranu

Wstęp na seans jest bezpłatny po zarezerwowaniu miejsca mailowo: rezerwacje@kulturabezbarier.org, lub telefonicznie/SMSowo pod numerem: 793996475.
Rezerwacja jest ważna dopiero po otrzymaniu potwierdzenia o jej przyjęciu.

Projekt dofinansowany ze środków Miasta Stołecznego Warszawy
******************************

O FILMIE:

Mária (Alexandra Borbély) zaczyna pracę jako kontroler jakości w rzeźni w Budapeszcie. Jest młodą dziewczyną, obdarzoną genialną pamięcią, skrytą i bardzo zamkniętą w sobie. Z rosnącą fascynacją obserwuje ją Endre (Morcsányi Géza), dyrektor finansowy firmy.

Dwoje bohaterów łączy uczucie, którego nie potrafią wyrazić w świecie rzeczywistym. Uda im się to dopiero w snach, gdzie spotkają się pod postaciami łani i jelenia.

Tytuł oryginalny: Testről és Lélekről
Reżyseria i scenariusz: Ildikó Enyedi
Obsada: Alexandra Borbély, Morcsányi Géza, Zoltán Schneider
Produkcja: Węgry 2017
Czas trwania: 116 min.

*******************************************

NAGRODY I FESTIWALE
2017 – Złoty Niedźwiedź dla najlepszego filmu na 67. Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Berlinie
2017 – Węgierski kandydat do OSCARA 2018 w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny
2017 – Nagroda FIPRESCI na 67. Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Berlinie
2017 – Nagroda jury ekumenicznego na 67. Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Berlinie
2017 – Festiwal Filmowy WIOSNA FILMÓW
2017 – MFF w Sydney – Najlepszy film (nagroda główna)

******************************************

SYLWETKA REŻYSERKI
Ildikó Enyedi – przyszła na świat w 1955 roku w Budapeszcie. Studiowała na tamtejszych uniwersytetach – najpierw ekonomicznym, później filmowym. Ukończyła także Faculté des Lettres, University of Montpellier we Francji. Karierę rozpoczęła z impetem – zrealizowany w 1989 roku komediodramat „Mój wiek XX” o rozdzielonych bliźniaczkach przyniósł jej Złotą Kamerę za najlepszy debiut na festiwalu w Cannes. Kolejny sukces przyszedł wraz z surrealistycznym „Szymonem Magiem” (1999), dostrzeżonym na wielu festiwalach. Krótkometrażowy romans science fiction „Pierwsza miłość” (2008) brał udział w konkursie Warszawskiego Festiwalu Filmowego. W ostatniej dekadzie reżyserka pracowała głównie dla telewizji, realizując m.in. węgierską wersję popularnego formatu serialowego „Terapia”. Nagrodzony na festiwalu w Berlinie „Dusza i ciało” jest jej pierwszym filmem od 18 lat.

Filmografia:
2017 Dusza i ciało / A Teströl és Lélekröl
2012-14 Terapia / Terápia (tv)
2008 Pierwsza miłość / Elsö szerelem (kr.m.)
2004 Európából Európába (dok.)
1999 Szymon Mag /Simon mágus
1997 Tamás és Juli
1995 A Gyár
1994 Büvös vadász
1989 Mój wiek XX / Az én XX. századom