Jaki wpływ ma cukier na nasze ciało? Czy „zdrowe” jedzenie jest aby na pewno zdrowe? I dlaczego wszystko stało się takie słodkie?

„Tezą filmu nie jest,” – jak mówi reżyser – „że ludzie powinni przestać jeść cukier”. Australijski aktor Damon Gameau przeprowadził na sobie (charakterystyczny dla dokumentów o żywieniu ) eksperyment. Przez 60 dni odżywiał się wyłącznie „Zdrowym” jedzeniem: niskotłuszczowymi jogurtami, płatkami, sokami owocowymi. Dieta zawierała w sumie 40 łyżeczek cukru dziennie w postaci jedzenia i napojów, „niewiele więcej niż [konsumuje] przeciętny nastolatek”.

Zmianom w jego ciele przyglądali się naukowcy. W filmie pojawiają się także aktorzy, m.in. Stephen Fry, Isabel Lucas i Brenton Thwaites.

„Udałem się zarówno do odległych wspólnot tubylczych, jak i do Nowego Jorku, gdzie spotkałem Michaela Mossa, autora książki na temat cukru, oraz ludzi, którzy pracowali kiedyś dla przemysłu cukrowniczego. Dowiedziałem się od nich, jak manipuluje się wiedzą konsumentów. W Barbourville w Kentucky spędziłem kilka dni z dentystą, który leczył zęby dzieci pijących 5-6 puszek Mountain Dew dziennie. Jednemu siedemnastolatkowi usunął 26 zębów…”